Det har du brug for at vide, når du har en elev i oplæring

Som læremester har du en helt central rolle ift. at skabe en god start på oplæring (tidligere kaldte man det praktik) for din elev/lærling. Det vil vi gerne hjælpe med. Derfor har vi samlet en række vigtige informationer og guides, som kan vejlede dig, når vi sammen uddanner fremtidens landmænd.

oplæring og elev på Asmildkloster

Er der noget viden, du savner som læremester, er du meget velkommen til at kontakte uddannelseskonsulent Rebecca Bruun på rb@asmildkloster.dk.

Asmildkloster traktor
elev med kalv

Lyt til læremesterens værktøjskasse

Vil du gerne have større forståelse for dine lærlinge? Vil du vide mere om, hvordan du laver en god opstart for lærlinge i din virksomhed? Eller er du nysgerrig på, hvordan du håndterer lærlinge med diagnoser?

læremesterens værktøjskasse podcast

Lyt til svarene og en masse gode råd og fortællinger i Læremesterens værktøjskasse, som er en podcastserie, der henvender sig til arbejdsgivere i en oplæringsvirksomhed produceret af Future Food.

Klik på overskriften herunder og lyt til podcasten.

→ Episode 1: Generation Z. Nutidens unge.
Hver generation har sine særlige træk, krav og ønsker for uddannelse og arbejdsliv, og det er noget, man som oplæringsvirksomhed hele tiden må tilpasse sig, hvis man vil tiltrække elever og arbejdskraft!

→ Episode 2: Ansættelsessamtalen
I denne episode får du gode råd, tips og tricks til, hvordan du som oplæringsansvarlig gennemfører en god ansættelsessamtale, hvor du dels præsenterer virksomheden fra bedste side, dels finder ud af, hvem den unge er, og om han/hun passer ind i virksomheden.

→ Episode 3: Det formelle aftaleforhold
I denne episode hører du om de formaliteter, love og regler, der knytter sig til ansættelsesforholdet. Først og fremmest kræver det, at din virksomhed er godkendt som oplæringsvirksomhed, og er den ikke det, så hør også, hvordan den bliver det.

→ Episode 4: Den første arbejdsdag
At møde op på en ny arbejdsplads den første dag er en helt særlig situation, der får den nye lærling kan være præget af stor usikkerhed. I denne episode får du gode råd, tips og tricks til, hvordan du som oplæringsansvarlig planlægger den første arbejdsdag for lærlingen, så han eller hun glæder sig til at komme igen i morgen.

→ Episode 5: De første 14 dage
Overgangen fra skole til virksomhed kan være lidt af et kulturchok. Lærlingen kommer fra skolen, som er kendt og derfor virker tryg og forudsigelig, mens alt er nyt og ukendt i virksomheden. Få gode råd, tips og tricks til, hvordan du kan skabe en god overgang fra skole og virksomhed, så eleven hurtigt kommer til at trives.

→ Episode 6: Arbejdsmiljø og sikkerhed
Det påvirker hele arbejdspladsen, hvis der sker en arbejdsulykke. Og har du lærlinge, som i sagens natur ikke har så stor erfaring med opgaver og rutiner, så er der god grund til at være EKSTRA opmærksom. I denne episode får du gode råd, tips og tricks til at skabe en god sikkerhedskultur ved at arbejde med virksomhedens APV (arbejdspladsvurdering).

→ Episode 7: Det gode arbejdsmiljø – trivsel
I episoden medvirker også Charlotte Gosvig, som driver Lindegaarden sammen med sin mand Jesper. Lindegården er et alsidigt landbrug, hvor de også gennem mange år har haft lærlinge ansat. 

→ Episode 8: Lærlinge og misbrugsproblemer
I denne episode fortæller Anker Kirk Vestergaard åbenhjertigt, hvordan han opdager et misbrug hos en af sine lærlinge, og hvordan han tackler situationen med den unge og de øvrige medarbejdere i virksomheden. Ifølge Anker er misbrug mere udbredt blandt de unge end man lige går og tror.

→ Episode 9: Lærlinge med diagnoser
I dag kommer flere lærlinge end tidligere med en diagnose i baglommen. Det kan være en udfordring for virksomheden, men også en stor gevinst. I denne episode får du inspiration til, hvordan du kan lykkes med at få alle lærlinge gennem en erhvervsuddannelse – også når lærlingen har særlige læringsbehov. I episoden medvirker Allan Nørgaard, som har et landbrug med grise ved Aulum.