Vertikalt landbrug
Vi vil gerne sætte fokus på elevernes rejse ind i en grønnere fremtid. Klæde dem på til at handle og tage aktiv stilling til den grønne omstilling med nye produktionsformer, afgrøder og teknologi. Det gør vi i et omfattende projekt, hvor vi har bygget vores helt eget vertikale dyrkningsmiljø på skolen.
Formålet med projektet er også at arbejde med forsyning af grønt til skolens eget køkken, der skal involveres i drift og brug af drivhus. På den måde skal projektmedarbejdere, undervisere, køkken og elever arbejde sammen om at dyrke fremtidens grøntsager, som kan nydes i spisesalen til frokosten eller aftensmaden.
Mere om projektet
Det vertikale dyrkningsmiljø fungerer sammen med skolens væksthus som et område for læring. Her tager vi udgangspunkt i dyrkning i alternative vækstmedier og med teknologisk styring.
Tilsammen giver det mulighed for udvikling af et spændende og givende læringsmiljø, der skuer ind i fremtiden, hvor eleverne kan koble deres landbrugsfaglige viden med praktiske erfaringer og teknologiske indsigt. Det skal klæde vores elever på til at både efterspørge og udvikle konkrete, nye teknologiske alternativer, der hjælper med til at løse fremtidens fødevareudfordringer.
Vi arbejder også med at bruge det nye udstyr, der etableres i det vertikale dyrkningsmiljø, som udgangspunkt for faglig og didaktisk opkvalificering af undervisere og til udvikling af undervisningsmateriale til vores elever.
På overordnet niveau arbejdes der med følgende aktiviteter, som forgrener sig i en lang række konkrete indsatser:
- Etablering af udstyret til vertikal dyrkning
- Opkvalificering af undervisere: fagligt, teknologisk, pædagogisk og didaktisk
- Udvikling af undervisningsmateriale
- Afprøvning med elever
- Afholde fagdage for eksterne og dele viden om udstyr og inspirere
- Tværfaglig undervisning på landbrugsuddannelsen
- januar 2023 til 31. december 2025
Projektet er støttet af Styrelsen for Undervisning og Kvalitet (STUK), under UVM, pulje TVÆR9126 Udstyrsinvesteringer og tilhørende kompetenceudvikling.
Vores nye vertikale landbrug er i gang. Både projektleder og underviser fortæller om, hvordan det er at arbejde med grøntsager, der gror i en container i denne artikel (2. dec 2024) >
Vil du vide mere?
Hvis du er interesseret i at høre mere om projektet, så kontakt Øyvind Finsrud på oef@asmildkloster.dk.
Projekter på
Asmildkloster
På Asmildkloster Landbrugsskole har vi gang i flere forskellige udviklingsprojekter, som alle handler om bæredygtige løsninger i fremtidens landbrugsuddannelser.
Asmildklosters væksthus
Vores vertikale landbrug fungerer sammen med Asmildklosters væksthus som et fremadskuende læringsmiljø. Læs mere om vores væksthus.
Asmildklosters væksthus