Større fokus på at gøre arbejdsmiljøet i oplæringen sikkert

Formålet med projektet er at styrke brobygningen mellem landbrugsskolen og oplæringen ude i landbruget, for derved at forbedre rammerne omkring lærlingenes viden og sikkerhed. Dette tiltag skal skabe større sikkerhed blandt lærlingene, samt bidrage til mindre frafald fra erhvervsuddannelserne inden for landbruget. Projektet skal bidrage til en øget sikkerhed for unge lærlinge, og dermed nedbringe arbejdsulykker i branchen.

landmand og lærling i marken

 

Mere om projektet

Projektet indebærer en række aktiviteter, der sigter mod at forbedre arbejdsmiljøet for lærlinge, undervisere og lærepladser. Først og fremmest skal lærlingene besvare spørgeskemaer, der fokuserer på deres kompetencer, sikkerhed og arbejdsulykker. Derudover vil nogle af lærlingene blive interviewet individuelt eller i grupper om de samme emner for at få en dybere forståelse af deres erfaringer og perspektiver.

For underviserne, som står for arbejdsmiljøundervisningen på erhvervsuddannelser (EUD) og erhvervsuddannelser med gymnasial eksamen (EUX), indebærer projektet deltagelse i et ‘Train-the-Trainer’-forløb. Dette forløb varer 2-3 dage, hvor forskere præsenterer den nyeste viden og materialer til arbejdsmiljøundervisningen samt introducerer koncepter til at bygge bro til lærepladserne.

Derudover skal underviserne gennemføre to besøg på hver læreplads og foretage fire telefonsamtaler med de oplæringsansvarlige. Efter disse interaktioner skal underviserne udfylde en kort rapport, der vurderer lærepladsens fremskridt i forhold til arbejdsmiljøet.

Lærepladserne er også involveret i projektet. De skal deltage i møder med både undervisere og lærlinge ved opstart og afslutning af oplæringen. Den oplæringsansvarlige på lærepladsen skal yderligere deltage i besøg og telefonsamtaler med underviseren for at sikre løbende dialog og evaluering af lærlingenes arbejdsmiljø.

(1) Oplæring af undervisere (Train-the-Trainer seminarer) På seminariet fremlægges nyeste viden og materialer til AMØ-undervisning samt undervisning i sikker brobygning til lærepladserne.

(2) Udarbejdelse af materiale, der kan anvendes af underviserne i deres samarbejde med landbrugsbedrifter, herunder understøtte landbrugsbedrifter i deres arbejde med god modtagelse og sikkerhed for lærlinge

(3) Besøg af undervisere fra landbrugsskoler på lærepladserne efter GF2, hvor der tales sikkerhed med lærlingen og den oplæringsansvarlige på bedriften i starten af oplæringsperioden, samt udpegning af indsatsområder

(4) Opfølgning på indsatsområder ved 4 telefoniske samtaler i oplæringsperioden med oplæringsansvarlige eller leder, samt afsluttende besøg, der samler op på hvordan det gik.

Forskerne gennemfører en evaluering af forløbet, for at undersøge, om der opnås bedre sikkerhed i oplæringsperioden og bedre modtagelse af lærlingene. Der evalueres også på hvad lærepladserne får ud af at være med, i forhold til samarbejdet med skolerne omkring de unges lærepladsforløb, og ikke mindst, hvad det betyder for lærlinges oplevelse af deres lærepladsforløb.

Tidslinje og plan for projekt med fokus på sikkert arbejde

Projektet strækker sig over perioden: 15.01.2024 – 15.08.2026

Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø

Center for ungdomsforskning (Cefu)

Midt – Region Midtjylland

Arbejdsmedicin – Regionshospitalet Gødstrup

Vil du vide mere?

Vil du vide mere, er du velkommen til at kontakte uddannelseskonsulent Rebecca Bruun Heissel.

Mail: rb@asmildkloster.dk
Tlf.: 30592510